Η Βρετανική κατασκοπεία συλλέγει τεράστιες ποσότητες δεδομένων

Από το 2005 διαδοχικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκαλύπτουν ότι έχουν εξουσιοδοτήσει τη συλλογή τεράστιων ποσοτήτων  δεδομένων και  τηλεπικοινωνιών.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι η  Βρετανική κατασκοπεία συλλέγει κρυφά τεράστιες ποσότητες δεδομένων "ανώνυμα" και "σωρηδόν " από 
δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, ακόμα και οικονομικά δεδομένα, ενώ τα έγγραφα δείχνουν "τον εντυπωσιακό βαθμό που η κυβέρνηση πραγματοποιεί αυτό τον έλεγχο".

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε δήλωση του είπε ότι η απόκτηση δεδομένων "ήταν απαραίτητη για τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών" και πρόσθεσε ότι ήταν "ζωτικής σημασίας και επιβεβλημένης απαίτησης".

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων έγινε από την υπηρεσία 
Διεθνούς Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς προετοιμάζεται για μια ακόμα δικαστική διαμάχη εξουσιών επί της έρευνας τον Ιούλιο. Το δικαστήριο αποφασίσει για τις καταγγελίες κατά των οργανισμών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου MI5, MI6 και GCHQ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επανειλημμένα αρνηθεί να απαριθμήσει το σύνολο των  δεδομένων που κατέχει, αλλά τα έγγραφα δείχνουν ότι πρόκειται για μια σειρά ευαίσθητων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών και οικονομικών  πληροφορίων, καθώς και πληροφορίες από τηλεφωνικές  και διαδικτυακές επικοινωνίες. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι, μεταξύ άλλων, ότι τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό «ξένων μαχητών», ενδεχομένως να αναφέρονται σε τζιχαντιστές που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Συρία και στο Ιράκ. 
Πηγή:BBC

IT Special Advisor