Πριν λίγο καιρό, όταν η Microsoft ανακοίνωσε την διάθεση την νέας αναβάθμισης των Windows 10 October 2018, κανείς δεν περίμενε ότι η εταιρεία θα είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις των προγραμματιστών του Windows Insiders για το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η διανομή.
Ακόμα και εμείς, όταν σας υποδιξαμε το Πώς να αποκτήσετε την ενημέρωση των Windows 10 Οκτωβρίου 2018, δεν περιμέναμε αυτή την εξέλιξη.

Μέσα λοιπόν σε λίγες μέρες από την ανακοίνωση της Microsoft για την διαθεσιμότητα της τελευταίας ενημέρωσης των Windows 10 October 2018, δεκάδες μηνύματα από χρήστες που είχαν λάβει την ενημέρωση, διαμαρτύρονταν ότι διαγράφηκαν  αρχεία από τον υπολογιστή τους και ιδιαίτερα από το κύριο φάκελο των "Εγγράφων" (Documents) ή ακόμα ολόκληρο το περιεχόμενο του ή και τον ίδιο τον φάκελο!

Κατόπιν αυτού και των καταγγελιών που δέχτηκε η Microsoft, η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει την κυκλοφορία της ενημέρωσης  μέχρι ότου να διερευνηθεί σε βάθος το πρόβλημα αυτό. Μάλιστα στο ιστορικό της σελίδας αναβάθμισης υπάρχει και η σχετική ανακοίνωση.

Το πρόβλημα με την εξαφάνιση αρχείων έχει αναφερθεί ευρέως σε διάφορα φόρουμ κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των Reddit και Twitter, ενώ ένας χρήστης αναφέρει στο φόρουμ της κοινότητας της Microsoft ότι είχε χάσει έως και 220GB δεδομένων μετά την ενημέρωση.

Οι εμπλεκόμενοι τύποι αρχείων περιλαμβάνουν έγγραφα, μουσική και φωτογραφίες. "Μόλις ενημέρωσα τα παράθυρά μου χρησιμοποιώντας την ενημερωμένη έκδοση του Οκτωβρίου (10, έκδοση 1809) διαγράφηκαν όλα τα αρχεία μου  23 ετών με ποσότητα 220gb", έγραψε το μέλος του φόρουμ Robert. "Αυτό είναι απίστευτο, χρησιμοποιώ προϊόντα της Microsoft από το 1995 και τίποτα τέτοιο δεν μου συνέβη ποτέ".

Αυτό το ζήτημα ενδέχεται να οφείλεται στην υπηρεσία φιλοξενίας αρχείων και συγχρονισμού της Microsoft OneDrive. Στο Twitter ο χρήστης  @coolkevinator σημείωσε ότι εάν έχετε αποθηκευμένα τοπικά στοιχεία που δεν αποθηκεύονται επίσης στο OneDrive, η ενημερωμένη έκδοση των Windows 10 θα εξαλείψει τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας.

Σύμφωνα με το MSPowerUser, η επαναφορά της εγκατάστασης στην προηγούμενη έκδοση των Windows 10 δεν επαναφέρει τα αρχεία. Εάν ενημερώνετε την ενημερωμένη έκδοση του Οκτωβρίου 2018, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας του αρχείου σας σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου, το OneDrive ή άλλη υπηρεσία αποθήκευσης στο cloud  σε περίπτωση απώλειας δεδομένων.

Υπάρχει λίγη ελπίδα για εκείνους των οποίων τα αρχεία χάθηκαν χάρη στην ενημέρωση του Οκτωβρίου του 2018. Η Microsoft Insider Dona Sarkar έστειλε ένα tweet συμβουλεύοντας όσους έχασαν αρχεία για να επικοινωνήσουν με την υποστήριξη της Microsoft λέγοντας ότι η εταιρεία είχε τρόπους αποκατάστασης αυτών των αρχείων. Για όσους αναρωτιούνται αν επλήγησαν, εύκολα μπορούν να διαπιστώσουν, εφόσον  είναι μια απώλεια όλων ή τίποτα. Αν έχουν παραμείνει καθόλου αρχεία στο φάκελο "Έγγραφα", μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν έχετε επηρεαστεί από απώλεια αρχείων.



Παρόλο που η ενημέρωση του Οκτωβρίου του 2018 είναι διαθέσιμη τώρα, δεν είναι ακόμη μια αυτόματη διαδικασία. Μπορείτε να ελέγξετε με μη αυτόματο τρόπο την ενημέρωση μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις, το Windows Update και, στη συνέχεια, στην επιλογή Έλεγχος για ενημερώσεις. Η ενημέρωση θα πρέπει να γίνει αυτόματα download για όλους τους χρήστες από τις 9 Οκτωβρίου.

Ωστόσο στο επίσημο blog της Microsoft, βεβαιώθηκε σήμερα ότι το σφάλμα διορθώθηκε αλλά διατηρεί την επιφύλαξή της, αφού η ενημέρωση παραμένει ενεργή για τους Windows Insiders χρήστες, αναμένοντας ουσιαστικά τα αποτελέσματα, τα σχόλια και τα διαγνωστικά δεδομένα από τους Insider, προτού λάβει η εταιρεία πρόσθετα μέτρα και για την εκ νέου απελευθέρωση σε ευρύτερη κλίμακα.

 Το πρόβλημα εστιάζεται στην λειτουργία ανακατεύθυνσης φακέλου (KFR)και στην χρήση του OneDrive που χρησιμοποίησε τις ρυθμίσεις  για να ενεργοποιήσει τη λειτουργία αυτόματης αποθήκευσης. Αυτή η λειτουργία ενεργοποίησε το KFR για τους φακέλους Έγγραφα και / ή Εικόνες με βάση την επιλογή του χρήστη, αλλά δεν μετέφερε τα υπάρχοντα αρχεία από την αρχική "παλιά" θέση στη νέα θέση μετά της ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να "χαθούν".

Προς το παρόν, οι χρήστες θα πρέπει να κρατούν μακριά την ενημέρωση του Windows 10 από το PC τους έως ότου η Microsoft αντιμετωπίσει όλες τις πρώτες καταγγελίες από τη λήψη.