Black Friday διαδικτυακές αγορές στον covid-19
Το να παραμένει κάποιος στο σπίτι του είτε θέλει είτε όχι λόγω της επιβεβλημένης καραντίνας προς την υγειονομική προστασία μας από τον Covid-19 έχει δημιουργήσει αυξανόμενη ανάγκη αγοράς προϊόντων μέσω διαδικτύου.

Οι αγορές αυτές είτε αφορούν  την ψυχαγωγία μας είτε απευθύνονται σε καταναλωτικά προϊόντα όπως τρόφιμα και ρουχισμό ή προϊόντα υψηλής τεχνολογίας ή ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες Black Friday, την κοινωνική απομόνωση και την επερχόμενη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων  θεωρείται μαθηματικά βέβαιο για  περαιτέρω αύξηση της ζήτησης ηλεκτρονικών συναλλαγών και αγορών.

Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε με τις τετριμμένες συμβουλές για προστασία από ηλεκτρονικές απάτες, αλλά με το άρθρο μας θέλουμε να φωτίσουμε κάποιες πτυχές των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε να μην μετανιώσετε πικρά για την πρώτη  “ευκαιρία αγοράς” που θα συναντήσετε.

Ωστόσο ως πρώτο βήμα θα  ορίσουμε τους βασικούς κανόνες  προστασίας του καταναλωτή σε σχέση με τις ηλεκτρονικές αγορές του από Ελλάδα και όχι μόνο

  1. Χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστες αγοραστικές πηγές ή ιστοσελίδες από υπαρκτά φυσικά καταστήματα. Ελέγξτε αν  το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι υπαρκτό με τα στοιχεία επικοινωνίας που διαθέτει η ιστοσελίδα του. Κάντε ένα τηλεφώνημα ή στείλτε ένα email  ή ακόμα μπορείτε να το επισκεφτείτε αν αυτό βρίσκεται στην πόλη σας ώστε να βεβαιωθείτε και να σχηματίσετε μια άποψη για το χρόνο ανταπόκρισης του.
  2. Ελέγξτε για το σύμβολο λουκέτου / HTTPS στη γραμμή διεύθυνσης κατά την διαδικασία της πληρωμής, θα σας εξασφαλίσει την ασφάλεια της συναλλαγής σας και της κάρτα σας.
  3. Χρησιμοποιήστε πιστωτική ή προπληρωμένη  και όχι χρεωστική κάρτα για επιπλέον προστασία πληρωμής. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε μην αποθηκεύετε τα στοιχεία της κάρτας σας στον ιστότοπο  ή χρησιμοποιήστε υπηρεσίες διαμεσολάβησης πληρωμών όπως για παράδειγμα την Paypal.
  4. Να είστε προσεκτικοί με προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές - συνήθως δεν είναι. Για προσφορές μέσα από ιστότοπους όπως το Wish.com  θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας την φράση “ότι πληρώνεις παίρνεις”.
  5. Προσοχή στις εταιρείες μεταφοράς- αποστολής. Μερικές από αυτές όπως η UPS εμπλέκονται σε έμμεσες απάτες προς αύξηση του κέρδους τους όπως περιττούς εκτελωνισμούς, απόλεση συνοδευτικών προϊόντων της κύριας αγοράς σας κλπ.
   
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι την περίοδο αυτή οι καταναλωτές θα στραφούν σε αναζήτηση της καλύτερης σχέσης ποιότητας/τιμής για την αγορά τους που αυτό μεταφράζεται σε αναζήτηση αγορών και  εκτός Ελλάδος. Τα κυριότερα διεθνή ηλεκτρονικά καταστήματα που διαθέτουν πληθώρα πωλητών είναι το ebay  και amazon.

Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Επειδή απευθυνόμαστε σε μια διεθνή αγορά προϊόντων, υπάρχει κίνδυνος “κρυφών “ χρεώσεων που πολλές φορές μπορεί και  να ξεπερνά την αξία της ίδιας της αγοράς μας. Αν προτιμάτε τις διεθνείς αγορές τότε οι παρακάτω συμβουλές μας θα σας φανούν πολύ χρήσιμες.

  1. Αποφεύγετε αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα-πωλητές εκτός ΕΕ. Το πιθανότερο να επιβαρυνθείτε με έξτρα κόστος φόρων και εκτελωνισμού κατά την άφιξη της παραγγελίας στην Ελλάδα.
  2. Οι διεθνείς αγορές μέχρι 20€ δεν υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο.
  3. Βεβαιωθείτε ότι ο πωλητής συμπεριλαμβάνει τους φόρους ή δασμούς  αναλυτικά στην τιμή χρέωσης της αγορά σας. Σε αντίθετη περίπτωση θα  υποβληθεί στην διαδικασία του εκτελωνισμού και θα χρεωθείτε σε όλα εσείς.  
  4. Ελέγξτε για την ύπαρξη αναλυτικής περιγραφής του προϊόντος. Όσες περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχουν τόσο το καλύτερο για εσάς.
  5.  Ελέγξτε και διασταυρώστε την περιγραφή του προϊόντος αν ταιριάζει με την εικόνα προβολής του. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται παραπλανητικές εικόνες που απεικονίζουν τελείως διαφορετικά προϊόντα από αυτά που περιγράφονται ή και το αντίστροφο.  
  6. Βεβαιωθείτε ότι ο πωλητής διαθέτει πολιτική επιστροφής του προϊόντος ή εγγύηση επιστροφής των χρημάτων σας. Θυμηθείτε ότι έχετε το δικαίωμα εντός 12 ωρών  για να ακυρώσετε την παραγγελία σας ακόμα και αν έχετε ολοκληρώσει την πληρωμή της.
  7. Προσοχή στις χρεώσεις μεταφοράς και αποστολής της παραγγελίας σας. Μερικές φορές οι χρεώσεις αυτές ξεπερνούν την αξία του προϊόντος.
  8. Πριν την πληρωμή της αγοράς σας,  επικοινωνήστε με τον πωλητή. Βεβαιωθείτε ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο ή επιχείρηση ή το προϊόν είναι στην κατάσταση που περιγράφεται.
  9. Προσοχή σε χρεώσεις σε διαφορετικά νομίσματα του Ευρώ. Σε περίπτωση πληρωμής με κάρτα θα χρεωθείτε επιπλέον  το κόστος προμήθειας των τραπεζών για έμβασμα εξωτερικού τόσο κατά την αγορά όσο και κατά την περίπτωση επιστροφής των χρημάτων σας από τον πωλητή.
  10. Θυμηθείτε ότι αγορές από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπόκεινται ακόμα σε τελωνειακό έλεγχο έως και την 31/12/ 2020 ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου του Brexit
  11. Βεβαιωθείτε προτού αγοράσετε  ότι ο πωλητής πραγματοποιεί αποστολές παραγγελιών στην χώρα σας.  

Γενικά  θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ταχυδρομικά αντικείμενα:

  • αξίας που δεν υπερβαίνει τα 22 € ή τα 45 € σε περίπτωση αποστολής μη–εμπορικού χαρακτήρα (από ιδιώτη σε ιδιώτη), απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ.
  • αξίας από 22 € / 45 € έως 150 € απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς αλλά υπόκεινται σε ΦΠΑ.
  • αξίας 150€ και άνω υπόκεινται σε ΦΠΑ και δασμούς, ανάλογα με τη στατιστική αξία τους και τη δασμολογική τους κατάταξη.


Ιδιαίτερη προσοχή
  • Απαγορεύονται πλήρως για τους ιδιώτες οι διασυνοριακές αγορές μέσω διαδικτύου προϊόντων καπνού (π.χ. τσιγάρα, πούρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα, υγρά αναπλήρωσης)
  • Ταχυδρομικά αντικείμενα καταγωγής χώρας εκτός ΕΕ, που εισάγονται στην Ελλάδα μέσω κράτους μέλους της ΕΕ, υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο και εκτελωνισμό, εφόσον απαιτείται, εάν δεν έχουν υποστεί, αποδεδειγμένα, τέτοιο έλεγχο, σε άλλη χώρα της ΕΕ.
  • Ταχυδρομικά αντικείμενα καταγωγής χώρας  ΕΕ, που εισάγονται στην Ελλάδα μέσω κράτους εκτός ΕΕ, δεν  υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο, εφόσον συνοδεύονται από πιστοποιητικό που αποδεικνύει το ενωσιακό τους χαρακτήρα (Πιστοποιητικό T2L)

Η δασμολογική κλάση (HS code) του εμπορεύματός σας, βάσει της οποίας υπολογίζεται το ύψος της δασμολογικής επιβάρυνσης, διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση των Ελληνικών Τελωνείων