Πριν λίγο καιρό σε άρθρο μας εκδηλώσαμε τους φόβους μας για το νόμιμο ή όχι των εξ αποστάσεως εξετάσεων, όπως είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο του ΕΑΠ και σε αναμονή της Υπουργικής απόφασης σχετικά  με  τη λειτουργιά των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, το ΕΑΠ για άλλη μια φορά μας εξέπληξε αρνητικά,  με τη  προσπάθεια  να συγκαλύψει τον παράνομο χαρακτήρα των "εξ αποστάσεως" εξετάσεων,   καταπατώντας, όχι μόνο τις  οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας με βάση την εγκύκλιο που  εξέδωσε, αλλά και κάθε δικαίωμα των φοιτητών του στην προστασία των Προσωπικών Δεδομένων.

Με ένα πρωτοφανή "ερασιτεχνισμό" που μας θυμίζει εισπρακτικές εταιρείες, το ΕΑΠ προχώρησε σε ενημέρωση των φοιτητών του μέσα από την πλατφόρμα του study.eap.gr  ζητώντας  τους, λίγο ή πολύ  να συναινέσουν ανεπιφύλακτα , στον παράνομο χαρακτήρα των εξετάσεων, πράγμα που και η ίδια Επιτροπή Συντονισμού γνωρίζει.

Άλλωστε για να εξασφαλίσουν τους εαυτούς τους  από ποινικά κολάσιμες πράξεις η Διοικούσα Επιτροπή,  γνώστες των παράνομων ενεργειών τους , αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο( άσκησης του δικαιώματος), της άρνησης του φοιτητή στην αποδοχή και συμμετοχή  στις εξ  αποστάσεως εξετάσεις, παρουσιάζοντας δήθεν μια "ρύθμιση"  ώστε  να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της/των Θ.Ε. αυτών κατά το επόμενο  ακαδημαϊκό έτος χωρίς καμία επιβάρυνση.

Επιπρόσθετα η Διοικούσα Επιτροπή, ρίχνει την ευθύνη στους ΣΕΠ για την απόφαση και τον τρόπο  της εξέτασης καθώς και για όποιες άλλες ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές διεργασίες.   

Αναφορικά με το παράνομο του χαρακτήρα αυτού του είδους εξετάσεων, δεν είναι τυχαίο ότι στην εγκύκλιο του ΥΠ δεν γίνεται καμία αναφορά σε τέτοιου είδους εξετάσεις , ούτε φυσικά και στο Αρθ.36 ΠΝΠ01.05.2020/2020 στην οποία και αναφέρεται η εγκύκλιος.
Μπορείτε να διαβάσετε όλη την εγκύκλιο εδώ.

Περιμένουμε το ΕΑΠ να επιδείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα απέναντι στο θέμα των εξετάσεων και των φοιτητών του, καθώς και να προχωρήσει άμεσα σε ενημέρωση των δικαιωμάτων των φοιτητών  του,  όπως δήλωσης νέων  Θ.Ε.  κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και όχι να περιοριστεί μόνο στο "χρύσωμα του χαπιού "  δηλαδή του περί αισθήματος  δήθεν ευθύνης "για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων σε όλα τα επίπεδα" .

Εξάλλου, ερωτηματικά μας δημιουργούνται στο κατά πόσο είναι εφικτό η απρόσκοπτη και συνεχόμενη προσήλωση του φοιτητή στην οθόνη του υπολογιστή του κατά την διάρκεια της εξέτασης μέσα από το χώρο που θα επιλέξει (γραφείο, οικία, κτλ) συμπεριλαμβανομένων και τεχνικών προβλημάτων που δύναται να παρουσιαστούν, καθώς Ποια θα είναι τα χρονικά όρια και περιθώρια της εξέτασης και του χρόνου ανταπόκρισης του φοιτητή στα ερωτήματα, αλλά και Πως το ΕΑΠ διασφαλίζει τις Βασικές υποχρεώσεις Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Προτού αποφασίσετε  ως φοιτητής να συμμετάσχετε σε αυτή την διαδικασία καλό είναι να γνωρίζεται τα δικαιώματά σας αλλά και τις υποχρεώσεις για τους υπευθύνους επεξεργασίας των εξετάσεων, και να έρθετε σε επικοινωνία με τους ΣΕΠ για την ενημέρωση σας που αφορά το ακαδημαϊκό  μέλλον των σπουδών σας. 
Μπορείτε να διαβάσετε τον Οδηγός Συμμόρφωσης με ΓΚΠΔ 


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης  προς τους φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου από την πλατφόρμα του Ιδρύματος study.eap.gr:

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές, την Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020, ενημερωθήκατε για την ημερομηνία, την ώρα έναρξης και τη μέθοδο, των τελικών και επαναληπτικών εξετάσεων.

Δεδομένου αυτού, η συμμετοχή σας στις εξετάσεις προϋποθέτει την αποδοχή και συναίνεσή σας στα παρακάτω:
  • να διαθέτετε κάμερα, ηχεία και μικρόφωνο, όπου απαιτηθεί, 
  • να παρουσιάσετε φοιτητική ή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης 
  • να συνεργαστείτε για τους σκοπούς ταυτοποίησης, ανάλογα με τις υποδείξεις του διδάσκοντα. 

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ, στη συνεδρίασή της στις 7.05.20, αποφάσισε ότι, όσοι φοιτητές δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξ αποστάσεως εξετάσεις που θα διενεργηθούν φέτος (τελικές και επαναληπτικές), θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της/των Θ.Ε. αυτών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 χωρίς οικονομική επιβάρυνση και χωρίς άλλη υποχρέωση (τηρώντας τη διάρθρωση του εκάστοτε προγράμματος σπουδών).

Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει για όλες τις φοιτήτριες και όλους του φοιτητές που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις σε κάποια/ες Θ.Ε. κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2019-2020) (είτε μετά από παρακολούθηση με πλήρεις υποχρεώσεις, είτε με μεταφορά εργασιών από το 2018-2019).

Για οποιεσδήποτε απορίες σε σχέση με το εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό κομμάτι της εξέτασης, θα πρέπει να επικοινωνείτε με το διδάσκοντα σας. Αναλυτικές πληροφορίες σε ότι αφορά τα τεχνικά θέματα της μέρας εξέτασης και ανάλογα με τον τρόπο εξέτασης στη Θεματική σας Ενότητα, θα σας σταλούν πολύ σύντομα.

Το ΕΑΠ συνεπές στις δεσμεύσεις του, διαφυλάσσει την ασφάλεια των φοιτητών, του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, την ομαλή ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους και την έναρξη του επόμενου.

Ως εκ τούτου, να είστε σίγουροι ότι γίνονται και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων σε όλα τα επίπεδα και δεν χρειάζεται οποιαδήποτε ανησυχία για το θέμα αυτό.

Η Επιτροπή συντονισμού και υποστήριξης των εξετάσεων

Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας,

Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Κοσμήτορας ΣΘΕΤ

Ηλίας Γκοτσόπουλος, Αναπλ. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών
Πηγές:
ΕΑΠ

esos.gr

Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας

Οδηγός Συμμόρφωσης με ΓΚΠΔ